fbpx

Ruduo – puikus metas gurmanų atostogoms, kuomet daugumoje Pietų Europos šalių ne tik nuimamas šviežias derlius, bet ir sudygsta trumai, italų vadinami tartufi. Būdami vienais brangiausių delikatesų, šie grybai vertinami dėl savo ypatingo skonio ir kvapo, kuris panašus į žinduolių skleidžiamus feromonus! Kad grybai neprarastų šių savybių, juos reikia suvartoti kuo greičiau, idealiausiai iškart po jų suradimo.

Dar viena įdomi detalė: grybai auga po žeme, o norėdami juos surasti profesionalūs trumų medžiotojai neapsieina be pagalbininkų – šunų, kurie užuodžia šių gėrybių kvapą ir padeda nustatyti tikslią jų augimo vietą. Tik galima įsivaizduoti, kiek kartų sušunkama „Bravo!”  ištikimiausiam žmogaus draugui ir pagalbininkui…

Pjemontas – Italijos gurmanų sostinė

Pjemontas, Šiaurės Italijoje esantis regionas, – tikroji Italijos gurmanų sostinė. Rudenį Pjemonto gyventojai tiesiog pameta galvas dėl i funghi. Čia kiekvienais metais Albos miestelyje vyksta Tarptautinė baltųjų trumų mugė (šiais metais šventė numatoma spalio 9 – gruodžio 5 dienomis). Baltieji trumai patys rečiausi, o jų kilogramo kaina gali siekti apie 3000 eurų.

Šioje šventėje viskas sukasi tik apie baltuosius Albos trumus: čia galima ne tik jų paragauti, bet ir pasimėgauti vyno, puikiai tiksiančio prie trumų, degustacijomis. Festivalio metu vyksta ir knygų apie trumus pristatymai, įvairūs susitikimai, debatai. Į ją atvyksta garsūs šefai tiek iš Italijos, tiek iš viso pasaulio, kurie sukuria patiekalus, skirtus tik šiai šventei. Tradicinio itališko maisto gerbėjams verta sudalyvauti seminaruose, kurie skirti šviežių makaronų gaminimui. Juose galima sužinoti visas naminių makaronų paslaptis ir kaip jų skonį suderinti su baltaisiais Albos trumais.

Toskana – trumų medžioklės patirtis pačioje Italijos širdyje

Toskana – kone turistų mėgstamiausia vieta tiek baltųjų, tiek juodųjų trumų medžioklei visoje Italijoje. Ir nors Pjemontas – baltųjų trumų karalystė, visgi nedaugelis žino, kad Albos šventės metu dauguma grybų atkeliauja būtent iš Toskanos. Toskanoje viešintiems keliautojams siūlome privačius trumų medžioklės turus, kuriuos veda ne tik ilgą patirtį, bet ir didžiulę aistrą šiai veiklai turintys medžiotojai, lydimi gerai išdresiruotų šunų. Turų metu šie ekspertai papasakoja apie visas trumų ypatybes, paaiškina, šalia kurių medžių kaimynystės dažniausiai aptinkama ši gamtos dovana.

Na, o svarbiausia, surinktais grybais reikia pasimėgauti! Dauguma išskirtinių viešbučių Toskanoje siūlo kulinarines pamokas, kurių metu šefai mokina svečius kaip pasigaminti įvairiausius itališkus patiekalus. Šiuo atveju viešbučių svečiams siūloma pasigaminti būtent kažką su trumais, kaip kad naminius makaronus su trumų padažu ar itališkus koldūnus su trumų įdaru. Šie viešbučiai Toskanoje – Rosewood Castiglion del Bosco, Castello de Casole, a Belmond Hotel  ir Il Borro – puikus pasirinkimas trumų medžioklei.

Viešbučio Castiglion del Bosco įkūrėjas – mados ikonos Salvatorės Ferragamo sūnus Massimo. Vien šis faktas gali išduoti tai, kad čia vyrauja nepriekaištingas stilius ir viskas apgalvota iki smulkiausių detalių. Viešbutis nuo 2015 metų priklauso tinklui „Rosewood”, kurio šūkis „A Sense of Place”. Būtent čia svarbu ne tik prabanga ir modernumas, bet ir autentiškumas bei tikras vietos pajautimas.

Castello di Casole, a Belmond Hotel – dar vienas nuostabus viešbutis, siūlantis ne tik eksperto lydimą trumų medžioklės pramogą, bet ir aristokratiško stiliaus apgyvendinimą, romantišką spa centrą, nepriekaištingą aptarnavimą ir aukšto lygio restoranus, kuriuose galima pasimėgauti tiek senoviniais itališkais, tiek moderniais, tiek, be abejo, ir patiekalais, paskanintais trumais.

Il Borro – „Relais & Châteaux” asociacijai priklausantis viešbutis, kurio savininkas – Feručijus Ferragamo, dar vienas Ferragamo šeimos narys, taip pat garsiosios mados ikonos sūnus. Šis boutique stiliaus viešbutis itin daug dėmesio skiria savo virtuvei bei vynui, todėl jis – puikus pasirinkimas tikriems gurmanams.

Trumai ir vynas – idealus derinys

Trumų skonis geriausiai atsiskleidžia su atitinkamai parinktu vynu, o Toskana – vynuogynų, vyndarių ir vyno kraštas. Čia dauguma keliautojų atvyksta ne tik pailsėti gamtoje ar skaniai pavalgyti, bet ir susipažinti su turtingu vyno pasauliu.

Toskanoje populiaru užsisakyti pažintines ekskursijas po įvairius vynuogynus bei vyno rūsius, susitikti su vyndariais bei išgirsti jų šeimos istoriją. Vienas žinomiausių vyno gamybos regionų Toskanoje – Antinori. Čia atvykusiems vyno entuziastams aprodomi vynuogynai, papasakojama apie vynuogių auginimą ir vyno gamybą, o pietų metu jiems pasiūlomi firminiai Antinori vynai – Chianti Classico Riserva Marchese Antinori, Chianti Classico Gran Selezione Badia a di Passignano, Tignanello, Brunello di Montalcino ar Barolo Bussia. Aukščiau aprašyti Toskanos viešbučiai taip pat siūlo pažintines ekskursijas po savo vynuogynus bei vyno rūsius, kurias veda profesionalūs someljė.

Be trumų medžioklės, vyno degustacijų ir prašmatnių viešbučių, Toskanoje verta aplankyti ir itin išvaizdžius kalnų miestelius kaip Montalčino ar Montepulčiano. Taip pat verta užsukti į Pizą ar Sieną. Na, o kelionę užbaigti galima Florencijoje, kurioje nestinga nei architektūros stebuklų, nei garsiausių pasaulyje meno kūrinių, nei gerų viešbučių, restoranų, dizainerių parduotuvių ir, žinoma, charakteringos itališkos dvasios.