Kelionės, kuriose daugiausia dėmesio skiriama maistui

Žydronė Verbušaitienė

Stalas yra pagrindinis šių valgomų maršrutų elementas. Šnypščiantis aštuonkojis takoyaki Osakoje. Sluoksniuoti medaus pyragėliai Marakeše. Švieži kakavos vaisiai Kosta Rikoje. Kur geriau pasinerti į naują vietą nei prie stalo? Kulinarinėse kelionėse valgymas yra tik pradžia: keliautojai taip pat ieško ingredientų, mokosi iš vietos ekspertų ir namo parsiveža naujų receptų.

Japonija

Washoku – žodis, kuris apytikriai reiškia „Japonijos maistas“, yra įtrauktas į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Be tūkstantmečius puoselėtų maisto tradicijų, šioje šalyje yra daugiausia miestų, kurių restoranai įvertinti „Michelin“ žvaigždutėmis. Tokijas turi daugiausia žvaigždučių iš visų pasaulio miestų, o Kiotas ir Osaka patenka į geriausiųjų penketuką.

Tokijuje maisto gidai veda keliautojus po garsiąsias požemines maisto sales ir rengia privačias nigiri ir maki gaminimo pamokas vietinių gyventojų namuose. Arbatos gėrimo ceremonija ir apsilankymas sakės namuose Kiote leidžia susipažinti su šalies istorija ir papročiais, taip pat galima rinktis kelionę į Nishiki turgų, kur galima nusipirkti pagrindinių regioninių produktų, tokių kaip yuba (tofu odelė) ir džiovintas bonito. Pažintis su Osakos gatvės maistu, parodo, kodėl šis miestas siejamas su japonišku žodžiu kuidaore, kuris verčiamas kaip „prisivalgyti iki mirties“.

Kosta Rika

Kosta Rika geriausiai žinoma dėl džiunglių nuotykių, balto smėlio paplūdimių ir banglenčių sporto, tačiau dėl savo gamtos išteklių ir tropinių produktų ji taip pat yra populiari kulinariniu požiūriu. Kelionę pradėkite nuo apsilankymo San Chosė Borbono centriniame turguje, kuris yra neatsiejamas nuo bendruomenės, vertinančios „pura vida“, arba paprastą gyvenimą. Visai netoli San Chosė, šokolado patirčiai skirtuose pietuose galima paragauti kakavos vaisių ir skrudintų kakavos kauliukų salotų. Apsilankymo Finca Rosa Blanca Santa Bárbara kavos plantacijoje metu, dalyviai susipažįsta su derliaus nuėmimo, džiovinimo ir skrudinimo procesais, o pabaigoje vyksta degustacija. Pakeliui į Arenalo ugnikalnio papėdę sustokite šeimos ūkyje, kur galite nusipirkti šviežių ananasų, o po to La Fortunos miestelyje, kur vyksta privačios maisto gaminimo pamokos.

Marokas

Marokietiški desertai pasižymi išskirtinėmis tekstūromis ir skoniais, kuriuose natūraliai saldūs ingredientai, tokie kaip medus ir datulės, dera su riešutais ir sėklomis. Sunku atsisakyti medumi ir migdolais įdaryto makrouto arba čebakijos – giliai keptų gėlės formos sausainių, apvoliotų meduje ir rožių vandenyje bei apibarstytų sezamo sėklomis. Keliaudami po Maroką galite paragauti įvairių vietinių saldumynų ir kepimo pamokų metu sužinoti apie tradicinių desertų kilmę. Stotelėse vietos turguose galima įsigyti regioninių ingredientų – nuo šviežių ir džiovintų figų Aukštojo Atlaso kalnuose iki ką tik pagautų kalmarų Essaouiros uoste.

Čilė, Argentina ir Urugvajus

Čilės bordo baltieji ir raudonieji vynai, kaip ir Argentinos asado mėsa bei malbeko vynas, sulaukia daug dėmesio spaudoje. Tačiau Urugvajaus tanato vynas yra vertas, kad ši šalis būtų įtraukta į bet kurį Pietų Amerikos maršrutą. Santjage vietinė virėja lydi keliautojus į turgų po atviru dangumi ir moko juos gaminti patiekalus savo bute. Mendozoje lankytojai gali papietauti „Siete Fuegos“ restorane, kur ugnį mėgstantis virtuvės šefas Francis Mallmannas garsiąją argentinietišką jautieną ruošia gaučo stiliumi ant atviros liepsnos.