Stalas yra pagrindinis šių gastronominių maršrutų elementas. Šnypščiantis aštuonkojis takoyaki Osakoje. Sluoksniuoti medaus pyragėliai Marakeše. Švieži kakavos vaisiai Kosta Rikoje. Kur geriau pasinersite į naujos vietos atmosferą jei nei prie stalo? Kulinarinėse kelionėse valgymas yra tik pradžia: keliautojai taip pat ieško ingredientų, mokosi iš vietos ekspertų ir namo parsiveža naujų receptų.
Japonija
Sąvoka washoku, apytikriai reiškianti „Japonijos maistas“, yra įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Be tūkstantmečius puoselėtų maisto tradicijų, šioje šalyje yra daugiausia miestų, kurių restoranai įvertinti „Michelin“ žvaigždutėmis. Tokijas turi daugiausia žvaigždučių iš visų pasaulio miestų, o Kiotas ir Osaka patenka į geriausiųjų penketuką.
Tokijuje maisto gidai veda keliautojus po garsiąsias požemines maisto sales ir rengia privačias nigirių ir makių gaminimo pamokas vietos gyventojų namuose. Arbatos gėrimo ceremonija ir apsilankymas sakės namuose Kiote leidžia susipažinti su šalies istorija ir papročiais; taip pat galima rinktis kelionę į Nišikio turgų, kur galima įsigyti pagrindinių regioninių produktų, tokių kaip juba (tofu odelė) ir džiovintos bonito drožlės. O susipažinę su Osakos gatvės maistu tikrai suprasite, kodėl šis miestas siejamas su japonišku žodžiu kuidaore, reiškiančiu „prisivalgyti iki mirties“.
Kosta Rika
Nors Kosta Rika garsėja džiunglių nuotykiais, balto smėlio paplūdimiais ir banglenčių sportu, šios šalies gamtos ištekliai bei atogrąžų dovanos traukia ir gurmaniškų patirčių mėgėjus. Kelionę pradėkite nuo apsilankymo San Chosė centriniame Borbono turguje, kuris neatsiejamas nuo bendruomenės, vertinančios pura vida, arba paprastą gyvenimą. Visai netoli San Chosė jūsų lauks šokolado patirčiai skirti pietūs – jų metu galėsite paragauti kakavos vaisių ir skrudintų kakavos kauliukų salotų. Apsilankę „Finca Rosa Blanca“ kavos plantacijoje Santa Barbaroje, susipažinsite su derliaus nuėmimo, džiovinimo, skrudinimo procesais ir dalyvausite degustacijoje. Pakeliui į Arenalio ugnikalnio papėdę sustokite šeimos ūkyje, kur galėsite nusipirkti šviežių ananasų, o vėliau užsukite į La Fortunos miestelį – čia vyksta privačios maisto ruošimo pamokos.
Marokas
Marokietiški desertai pasižymi išskirtine tekstūra ir skoniu – natūraliai saldūs ingredientai, tokie kaip medus ir datulės, dera su riešutais ir sėklomis. Sunku atsisakyti medumi ir migdolais įdaryto makruto ar čebakijos – aliejuje keptų gėlės formos sausainių, sulietų medaus ir rožių vandens sirupu bei apibarstytų sezamų sėklomis. Keliaudami po Maroką galite paragauti įvairių vietinių saldumynų, o kepimo pamokų metu – sužinoti apie tradicinių desertų kilmę. Stabtelėję vietos turguose, įsigysite regioninių gėrybių – nuo šviežių ir džiovintų figų Aukštojo Atlaso kalnuose iki ką tik pagautų kalmarų as Suvairos uoste.
Čilė, Argentina ir Urugvajus
Kas nėra girdėjęs apie Čilės baltuosius ir raudonuosius bordo vynus, Argentinos asado mėsą ir malbeką? Tačiau Urugvajų vien dėl tanato vyno verta įtraukti į bet kurį Pietų Amerikos maršrutą. Santjage vietinė virėja lydi keliautojus į turgų po atviru dangumi, o tada savo namuose moko ruošti patiekalus. Mendozoje lankytojai gali papietauti restorane „Siete Fuegos“, kur ugnį mėgstantis virtuvės šefas Francis Mallmannas garsiąją argentinietišką jautieną ruošia gaučo stiliumi ant atviros liepsnos.